Bu mesleği icra edebilmek için bireyin ilköğretim eğitimini tamamlanmış olması yeterlidir. Bu alanda yetişmek ve kendini geliştirmek isteyen kişiler hem resmi hem de özel meslek edindirme kurslarına katılarak sertifika alabilirler. Bu kurslarda hem ustalık hem de kalfalık eğitimleri bulunmaktadır. Kaynak ustası ya da kalfalık için birçok sertifikalı mesleki eğitim programı düzenlenir. ilköğretim eğitimini tamamlamış olan kişiler, bu sertifika programlarına katılarak derslerden başarılı oldukları takdirde kaynak ustası veya kalfası olmaya hak kazanırlar. Bununla birlikte meslek liselerinde metal işleri bölümlerinde kaynakçılık dalında eğitimler verilir. Meslek liselerinin haricinde üniversitelerin meslek yüksekokullarında Kaynakçılık ve Kaynak Teknolojisi bölümü vardır. Usta olmak isteyen bir kaynakçının, hem kalfalık hem de çıraklık aşamalarını başarılı bir şekilde tamamlaması gerekir.
Kaynakçı olmak için ne yapılmalı konusu, kaynak ustası olmak isteyen birçok kişi için önemli bir konudur. Bu mesleği icra edebilmek için ilgili eğitim programlarına katılmak ve bu programları başarıyla tamamlamak gerekir. Başarılı adaylara Kaynakçı Sertifikası verilir. Bu sertifika programlarında; geometrik cisim, temel bilgisayar bilgisi eğitimi, kaynak kullanımı, matkap makinelerinin kullanılması, metallerin kesilmesi ve birleştirilmesi, metallerin eğilmesi ve bükülmesi, lehimleme, perçinleme, biçimleme, profil ve boru kaynatma işlemleri, oksi-gaz ile çeşitli metal işlemlerinin yapılması gibi birçok farklı ders verilir. Bununla birlikte, üniversitelerin Kaynakçılık ve Kaynak Teknolojisi bölümlerinde de eğitim alınabilir. Bu bölümde de ölçme ve kontrol tekniği, matematik kaynak teknolojisi, kod konstrüksiyon tekniği, kaynak ve makine bilgisi, mukavemet, teknik resim ve iş sağlığı güvenliği gibi belli başlı dersler verilir. Mesleki eğitim merkezlerinde de eğitimler verilir. Eğitim alanı metal teknolojisidir. Bununla birlikte, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında da metal teknolojisi alanında eğitim verilir.
Kaynakçı nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; kaynakçı, çeşitli materyalleri kullanarak kaynak işini yapan kişidir. Kaynakçı nerde çalışır sorusunun çeşitli yanıtları vardır. Öncelikle bu mesleği yapan kişiler açık ya da kapalı birçok alanda ve çeşitli sektörlerde çalışma imkânı bulurlar. Gemi sanayisi, oto sanayi, kazan imalathanesi, pencere, kapı, mobilya imalathanelerinde, özel firmalarda ya da kamuya ait olan çeşitli fabrikaların hem bakım hem de onarım atölyeleri öncelikli çalışma alanlarıdır. Meslek elemanı olarak kendi iş yerlerini açarak faaliyetlerini sürdürebilirler. Devlet kurumları ve özel kurumlar da bu alanda zaman zaman alım yapmaktadır. Kaynakçı olmak için gerekli evraklar temin edildikten sonra ilgili kurum tarafından yapılan sınavda başarılı olmak gerekir. Kurumsal alanda çalışmak isteyen adaylar için gerekli olan evraklar şunlardır:
Sınava katılan kişiler başarılı oldukları takdirde sertifika almaya hak kazanırlar. Kaynakçı maaş bilgisi merak edilen konulardan birisidir. Bu mesleği icra edenlerin maaşları çalıştıkları sektöre ve çalışılan yerin niteliğine göre farklılık göstermektedir. Bunun yanı sıra kaynakçı ustası, kalfası ya da çırağının alacakları maaşlar farklıdır. Bu mesleği icra eden kişiler, bu meslekte ilerledikçe ve deneyim kazandıkça maaşları da değişmektedir.