Sağlık İletişimi Nedir?
Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu, “Bireyin ve toplumun sağlığının korunup geliştirilmesi için bireye ve çevresine yönelik olarak alınacak tedbirlerin tümü, koruyucu sağlık hizmetleridir. Sağlık İletişimi ise doktor hasta ilişkisinin sorunsuz gerçekleşmesinde bireysel iletişimi geliştirmeye katkı sağlamanın yanısıra sağlık alanında her türlü bilgiyi sağlamak, önerileri doğru aktarmak, bilgilenmiş bir kamuoyu oluşmasına yardım etmektir.” dedi.
Doç. Dr. Elgiz Yılmaz Hedef Kitle ve Paydaş’ın tanımını yaparak paydaş yönetiminin önemine dikkat çekti. Doç. Dr. Elgiz Yılmaz, konuşmasında , sağlık iletişiminin paydaşlar arasındaki etkileşiminin , genel anlamda birbirlerini algılama sürecini kolaylaştırdığını ve ayrıca paydaşlar arasında etik bir iletişimi sağlayabileceğini , tüm bunlarında etik bir Dünya oluşumuna çok büyük katkıları olacağına” vurgu yaptı.
Tedavi süreciyle ilgili verilecek en olumsuz bilgi bile belirsizlikten iyidir
Canan Perdahlı Hasta -Hekim İlişkisinde Yaşananları aktarırken etkin iletişim hakkında “Eğer beden dili iyi bir şekilde kullanılırsa; çözümleyici, yapıcı ve kişilerin mutluluğuna, katkıda bulunacak sağlıklı ve nitelikli bir iletişim gerçekleştirilmiş olur” dedi. Sözlerine “İletişimin tam ve yeterli olması, tedavinin gidişatını ve hastanın sağlık durumunu olumlu etkiliyor. Etkin iletişimin, hastanın sadece duygusal sağlığı üzerinde değil, ağrı denetimi üzerinde de olumlu etkisi vardır. Tedavi süreciyle ilgili verilecek en olumsuz bilgi bile belirsizlikten iyidir. Hekimler ve sağlık personeli açısından iletişim becerilerinin gelişmiş olması profesyonelliğin gereği olduğu kadar, mesleki tükenmişlik yaşamamaları için de yararlı olacaktır” diyerek devam etti.
Üniversitelerde sağlık iletişimi dersi konulmadır!
Doç. Dr. Kemal Memişoğlu: Konuşmasına kendi hayatındna bir anektodla başlayan memişoğlu” Babam beyin tümöru hastasıydı, bir gün rahatsızlandığında onu hastaneye götürdüm. Okmeydanı hastanesinde ne olduğunu öğrenmeye çalıştım, ama doktordan detaylı bilgi almak istediğimde soruya çok kısa cevap aldım. O zamanlar hastaya ameliyat yaptıkları zaman ona hiçbir soru sormadan, hastanın ne ameliyatı olacağını, kimin ameliyat yapacağını bile bilmeden yapılıyordu ameliyatlar. Karşı tarafın duygularını dikkate almalıyız.”dedi
Aynı dili konuşmak gerekiyor
Hasta açısından sağlık ileitşiminin önemine değinen Europpa Donna Yönetim Kurulu Üyesi Canan Perdahlı kendi hikayesindne yola çıkarak kendisinin profesyonel bir hasta olarak tanımlayıp doktor- hasta iletişiminde ortak dili konuşmanın önemne değindi. Perdahlı“Patoloji sonucunuz pozitif” denildiğinde ne anlamak gerekiyor. Hastanın anlayacağı dildekonuşulmalı. Hastanın doktorla her zaman görüşe bilmek ihtimalı olduğunu bildiğinde hasta ağrısını pratik olarak daha da kontrol edebiliyor.” dedi
Sağlık sektörü bir sahne, başrolde 2 oyuncu: Derdi Olanlar ve Devayı Sağlayanlar
AİFD Etik Danışmanı Bülent Becan, ilaç sektörü açısından iletişimin önemini aktardığı konuşmasında şu bilgileri verdi:
“İlaç geliştirmek, bir iletişim sürecidir. Bugün artık hastalar, hasta yakınları, hasta dernekleri, hekimler, sosyal hizmet görevlileri, sigorta şirketleri ve tedavi maliyetinin büyük kısmını veya tamamını üstelenen kamu maliyesi, ilaç geliştirilmesinde rol oynuyor. Hangi hastalıklarda ne süre ile patent koruması sağlayacağını söyleyen kamu otoritesi, AIDS örneğinde gördüğümüz gibi, ilaç geliştirilmesinde aktif rol oynayan hastalar ve hasta baskı grupları son otuz yıllık ilaç gelişimine damgasını vurdu.”
Becan “AIDS hastaları arasında eğer Rock Hudson gibi ünlü insanlar olmasaydı, ilaç geliştirilmesi bu kadar hızlı olmayacaktı.” dedi.
Photoshop, web geliştirme, aile uzmanlığı gibi her alandaki farklı eğitimlerden Dünya standartlarındaki kalitede eğitim almak sadece bir tık uzağınızda.